Inhousing is nutteloos, wanneer je met een bureau kan samenwerken
Hank van Dijk: “Zie de marketing van jouw organisatie als een schip. Wij zijn de bemanning, maar jij bent de kapitein.” Een metafoor die wij vaak gebruiken. Want de eerste reactie is vaak: “Als wij met jullie samenwerken, moeten wij dan onze koers drastisch veranderen?” Het antwoord: Nee!
Uit onze gesprekken blijkt dat organisaties vooral behoefte hebben aan:
De meest voor de hand liggende optie lijkt dan inhousing. Je neemt een handvol specialisten aan, of werknemers met multifunctionele vakkennis en neemt afscheid van het bureau waar je mee samenwerkt. En lijkt het alsof je alle organisatiedoelstellingen gaat overtreffen. In werkelijkheid is dit slechts een utopie. Want uit onderzoek is gebleken dat bijna alle verwachte voordelen van een inhousing-strategie niet worden behaald.
Bron: https://www.isba.org.uk/knowledge/state-housing-report-2023
Inhousing is een veel ingewikkelder proces dan er wordt gedacht.
De verwachtingen van een Inhousing-strategie: | De realiteit van een Inhousing-strategie: |
---|---|
Kosten besparen | Hogere kosten |
Meer snelheid | Veel vertraging |
Verhoogde creatieve output | Creatieve stagnatie |
Vaak wordt vergeten dat een specialist die constant up-to-date moet blijven in zijn/haar expertise veel tijd kost. In een markt waar geldt: tijd=geld, kan dit negatieve impact hebben. Want als je niet up-to-date blijft, haalt de concurrentie je in, en haal je alsnog je organisatiedoelstellingen niet.
Dit is een van de hordes waar je op lange termijn tegenaan loopt, ook niet verrassend. Want specialistische kennis is waarschijnlijk niet je core-business. Bij een bureau wel. Up-to-date blijven om zo een afstand tot de concurrenten te hebben is voor ons de standaardprocedure. Al snel heb je een heel scala aan verschillende tools en programma’s, iets wat voor een individu binnen je organisatie énorm verwarrend kan werken. Allemaal beloven ze bergen met goud, dus je gebruikt ook alle programma’s en tools. Voor je het weet ben je hier dagen mee bezig. En kosten deze programma’s meer dan ze initieel opleveren. Wanneer je de extra mankracht van een bureau hebt, ervaar je dit probleem niet. Eindelijk kan je de focus leggen op de werkzaamheden die je wilt.
Onze specialisten hebben altijd een collega die ervaring heeft met een bepaalde casus en/of software, hoe ingewikkeld deze ook is. Met dit extra paar ogen worden er strategiesessies georganiseerd, kwartaalmeetings gehouden en kritisch geanalyseerd. Zo voorkom je tunnelvisie. Iets wat na een inhousing-strategie verre van vanzelfsprekend is.
“Wat ik heel mooi vind aan onze samenwerking, is dat we de afgelopen periode heel geleidelijk hebben kunnen werken aan ‘jullie veel en mijn collega uitvoerend’ naar dat mijn collega nu steeds meer zelf kan ondernemen terwijl jullie de strategische dingen met haar oppakken.” – Machiel den Dekker, CEO AFAS België
Een perfect voorbeeld van de meerwaarde van een hybride samenwerking. Eerder gaven we aan dat je een samenwerking met een bureau moet zien als de samenwerking op een schip. We veranderen jouw koers niet. Maar zorgen door onze ervaring, mensen en multi-disciplinaire aanpak ervoor dat wij kliffen ontwijken en met de gunstigste stroming meevaren.
Wil je de verwachte positieve effecten van inhousing bereiken? Dat kan. Maar dit bereik je het makkelijkst met een hybride samenwerking. Laten we de mogelijkheden bespreken en plan een afspraak.
Dit artikel is geïnspireerd op het artikel van Sander Kwint. Gepubliceerd in de Emerce van 1 mei 2024.