Iedereen die werkzaam is in de marketing zal dit beamen: data is de sleutel tot het maken van strategische beslissingen. Maar ben jij soms ook overweldigd door de hoeveelheid data die tot je beschikking staat? Het strategisch plannen én implementeren van een dashboard kan helpen ruis te verminderen en inzichten te verkrijgen die resultaten opleveren. In deze gids zullen we bespreken hoe je een effectief dashboard kunt plannen, bouwen en visualiseren.
De eerste stap in het bouwen van een effectief dashboard is om een duidelijk plan te hebben. Dit begint met het inzichtelijk maken wie de stakeholders zijn en het begrijpen van hun wensen en eisen. Wat is het dat zij moeten weten of doen? Ga in gesprek met hen en probeer te achterhalen welke informatie zij nodig hebben om hun werk te doen en welke gegevens hen kunnen helpen om betere, met data onderbouwde beslissingen te nemen. In het kort: definieer ‘wat is succes?’ en gebruik dit als een graadmeter om te beoordelen of je inderdaad impact maakt op de bottom line.
Voorkom deze veelgemaakte fout: te veel informatie!
Een van de meest voorkomende fouten bij het bouwen van een dashboard is het tonen van te veel informatie. Het is erg verleidelijk om zoveel mogelijk fancy grafieken en data te laten zien, maar dit kan verwarrend zijn voor de eindgebruiker en de bruikbaarheid van het dashboard verminderen. Zorg er dus voor dat je je in het gesprek richt op de KPI’s en andere inzichten die het belangrijkst zijn om de impact op de bottom line inzichtelijk te krijgen. Stel je daarom in eerste instantie een blanco pagina of scherm voor: elk element dat je hieraan toevoegt neemt cognitive load in van je gebruiker. Onze hersenen kunnen maar een beperkte hoeveelheid informatie aan, en elk stukje onnodige informatie pakt ruimte in. Dit kan ervoor zorgen dat juist de relevante informatie die later volgt niet meer wordt opgenomen. Eeuwig zonde, alleen met de juiste focus en mindset ben je in staat om alle onnodige ruis weg te laten en straks een scherp en relevant dashboard op te leveren.
Zodra je de KPI’s en belangrijkste te beantwoorden vragen hebt gedefinieerd, is het tijd om te inventariseren welke gegevensbronnen nodig zijn om deze informatie bij elkaar te brengen. Dit kan variëren van Google Analytics en andere webanalyse tools zoals Piwik PRO tot ad platforms en CRM-systemen.
Stap 2 in dit proces is tweeledig: aan de ene kant ga je met een eerste design of wireframe aan de slag om te bepalen welke soort data op welke manier gepresenteerd gaat worden. Aan de andere kant denk je ook alvast na over de ontsluiting van de benodigde data.
Maak je eerste design met deze doeltreffende aanpak
Nu je alle benodigde informatie hebt verzameld, is het belangrijk om na te denken over de structuur van het dashboard. Om het ontwerp en het uiteindelijke dashboard overzichtelijk te houden, deel je alle onderwerpen die je hebt opgehaald in het gesprek met de gebruikers op in verschillende ‘pagina’s’. Voordat je begint met het ontwerp, zet op papier welk doel je wil bereiken met elke ‘pagina’ en welke vragen je wil beantwoorden binnen dit onderwerp. Elke pagina bestaat uit één of meerdere vragen die je wil beantwoorden, en elk antwoord is een specifieke grafiek zoals een scorecard of bar chart.
Om dit concept te verduidelijken vind je hieronder een voorbeeld van een onderwerp en de soort vragen die hierbij horen:
Zorg ervoor dat je je – zoals in het voorbeeld – beperkt tot één onderwerp per pagina, zodat alle vragen en antwoorden over hetzelfde topic gaan en met elkaar te maken hebben. Zo wordt het voor de gebruiker direct duidelijk waar diegene naar kijkt en wat het betekent. Beperk je daarnaast tot het stellen van alleen de meest relevante vragen, zodat de pagina niet wordt gevuld met onnodige informatie. Als je kijkt naar de gestelde vragen krijg je waarschijnlijk al direct een eerste gevoel bij welk soort grafiek passend is om een goed antwoord te geven. Uiteindelijk kan je pagina design er dan als volgt uit komen te zien:
Noteer direct welke gegevensbronnen je nodig hebt
Als je eenmaal hebt bepaald welke vragen je beantwoord wil hebben, weet je ook uit welke bron deze gehaald moeten worden. Noteer dit bij je ontwerp, zodat je de informatie paraat hebt als je het ontwerp gaat doornemen en vervolgens gaat bouwen. Dit bespaart je veel tijd aan het einde van het proces, zo wordt het namelijk direct helder als je informatie nodig hebt waar je bijvoorbeeld nog geen toegang tot hebt. In deze stap is het ook al erg handig om na te denken over hoe je de databronnen kunt ontsluiten.
Valideer je ontwerp
Ga met je ontwerp nog eens terug naar de gebruikers en valideer wat je wil laten zien. Met hun waardevolle input kan je de puntjes op de i zetten en beginnen aan de laatste stap!
Het voorbereidende werk zit er op, nu kan je daadwerkelijk aan de slag met het bouwen van het dashboard. Als je ontwerp duidelijk is, dan is het slechts een kwestie van uitvoeren wat je hebt gedocumenteerd. In de praktijk komt het vaak voor dat je bepaalde vragen toch met een nét andere visualisatie beantwoordt dan vooraf bedacht. Wees hier flexibel in en blijf kritisch op je eigen ontwerp.
Wil je nog meer weten over dashboards of het plannen ervan? Stel gerust je vraag of neem contact op!