Met Schoonenberg Hoorsupport werken we op structurele basis aan het verbeteren van de (online) klantervaring van allereerste contact tot aan trouwe klant, waarbij we continu werken aan conversieoptimalisatie en het verhogen van leadkwaliteit. De kracht van conversieoptimalisatie zit in de continuïteit van het proces. Door samen te werken aan impact op de business in een continue flow, garanderen we te allen tijde herleidbare effectiviteit. Dit doen we met een multidisciplinair team van data specialisten, gedragspsychologen, content specialisten en digital advertising specialisten.
Met het gestructureerde CRO proces kunnen we voor onze klanten impact, kwaliteit en continuïteit waarborgen. Door met elkaar de belangrijkste taken af te stemmen op basis van een impactanalyse en data centraal te stellen, is CRO een kernonderdeel van je groeistrategie.Â
We nemen je mee in het belang van continuïteit in de werkzaamheden en hoe we het proces structureel inrichten met een Testmanager en een Annotation Overview.
Continuïteit = sleutel tot succes
Continuïteit binnen conversieoptimalisatie is essentieel om op de lange termijn impact te kunnen blijven maken op de business resultaten. Waarom continuïteit cruciaal is:
- Veranderend gebruikersgedrag. Klantbehoeften, voorkeuren en het gedrag van gebruikers veranderen voortdurend door trends, technologische innovaties en marktdynamiek. Door continu te werken aan de optimalisatie van je klantreis kun je snel bijsturen waar nodig, zodat je niet achter gaat lopen op veranderende behoeften van de doelgroep.
- Doorlopende dataverzameling en -analyse. Ons werk draait om het maken van datagestuurde beslissingen. Hoe consistenter je werkt aan CRO, hoe meer gegevens je verzamelt. Dit leidt tot diepere inzichten en betere optimalisaties. Sporadische optimalisatie resulteert in gaten in je data, waardoor beslissingen minder onderbouwd kunnen worden.
- Competitief voordeel. In een concurrerende markt blijven bedrijven die voortdurend optimaliseren vaak voorop lopen. Ze begrijpen hun gebruikers beter en kunnen hen een consistent betere ervaring bieden. Zorg dat je niet ingehaald wordt door je concurrent.
- Het compounding effect. Conversieoptimalisatie is een iteratief proces: elk experiment biedt lessen voor de volgende. Kleine verbeteringen stapelen zich op tot substantiële winst op de lange termijn. In een continu proces heb je tijd en ruimte om vervolgacties te blijven uitvoeren.
- Voorkom frustratie bij bezoekers. Een merk dat consistent werkt aan verbeteringen in de ervaring die het biedt, bouwt vertrouwen op bij klanten. Voorkom dat je bezoekers gefrustreerd raken door proactief te anticiperen op problemen en kansen voordat ze groot worden. Dit voorkomt dat je reactief moet handelen, wat vaak duurder en minder effectief is.
- Maximaliseren van Return On Investment. Het implementeren van verbeteringen zonder een langetermijnvisie kan resulteren in gemiste kansen en verspilde middelen. Continu optimaliseren zorgt ervoor dat je elke kans benut om je investeringen in verkeer, content en campagnes beter te laten renderen.
De Testmanager staat centraal
Om met een heel team gestructureerd te kunnen werken aan online optimalisatie, werken we voor onze klanten in een Testmanager. De Testmanager is een verzamelbestand waarin inzichten, problemen, kansen en experimentideeën worden toegevoegd door verschillende stakeholders. In dit centrale bestand worden alle relevante gegevens verzameld, waardoor een juiste prioritering en testplanning kan worden gemaakt. Zowel Yonego als de klant kunnen gegevens toevoegen aan de testmanager.
Ook worden gegevens verzameld op procesniveau met als doel om te allen tijde inzicht te hebben op de impact van het CRO proces, en grip te krijgen op de belangrijkste succesfactoren.Â
Dit is hoe wij waarde toevoegen
- Wij weten data te vertalen naar Inzichten
- Welke vraag wil je beantwoorden?Â
- Welke informatie heb je nodig om dit te beantwoorden?Â
- Waar kan je deze informatie vinden?
- We passen Gedragspsychologie toe op de potentiële oplossing
- Door in te spelen op onbewust gedrag kunnen we (online) gedrag sturen
- Wij weten de insights te vertalen naar concrete acties
- Wat is de vervolgactie als je de vraag hebt beantwoord?
- Optimalisatie is geen los team, maar een mindset vanuit een multidisciplinair team
Het belang van annotaties
Een essentieel onderdeel van de samenwerking tussen verschillende stakeholders is het behouden van het overzicht op de lange termijn. Wie is waarvoor verantwoordelijk, wat is er live gegaan in een specifieke periode, waarom wijkt de data af in een specifieke periode ten opzichte van de periode ervoor? Dit zijn vragen waar we ons dagelijks mee bezig houden.Â
In het verleden werden bij dit soort vragen vaak de Annotaties in Universal Analytics (UA) erbij gepakt, maar sinds het verdwijnen van UA en de introductie van Google Analytics 4 (GA4) is hier een gat ontstaan. Sinds juli 2023 is er dus geen duidelijk overzicht meer voor beschikbaar om annotaties in bij te houden.
Hier hebben wij een oplossing voor gevonden: met ons Annotation Overview geven we de optie om gemakkelijk de belangrijkste wijzigingen bij te houden in een tijdlijn. Denk hierbij aan het starten van grote A/B testen, budgetwijzingen of de lancering van een nieuwe website. Maar ook aan het uitsturen van een nieuwsbrief, technische bugs of externe factoren zoals een sneeuwstorm of een wetswijziging. Met het door ons ontwikkelde annotatie overzicht zie je al deze zaken overzichtelijk terug in een tijdlijn. Bij afwijkingen in je data heb je daarmee in enkele klikken een overzicht van alle factoren die hier invloed op gehad kunnen hebben.
- Annotaties geven je inzicht in trends en kunnen helpen om onverwachte pieken en dalingen in je data te verklaren. Ze kunnen je helpen om enkele maanden na dato te laten zien dat er in die periode een technische storing / website update of campagne lancering heeft plaatsgevonden.
- Annotaties zorgen ervoor dat je efficiënter kan analyseren. Met annotaties kom je sneller tot de bron / reden van een bepaalde data wijziging, hiermee bespaar je dus veel tijd.
- Annotaties zorgen ervoor dat er bij wisselingen in je personeelsbestand of bij afwezigheid van collega’s iedereen blijft begrijpen welke factoren invloed hebben gehad.
- Annotaties geven context en zorgen ervoor dat je beter kunt onderbouwen welke beslissingen je neemt voor de lange termijn strategie.
- Annotaties zorgen ervoor dat je foute attributie voorkomt, hierdoor schrijf je successen of mislukkingen niet onterecht toe aan de verkeerde factoren.
- Het bevorderen van de samenwerking tussen verschillende stakeholders (agency side en client side). Met het annotatieoverzicht is er ook een overzicht voor iedereen van wat er aangepast is op de website, wat ervoor zorgt dat anderen zelfstandig kunnen checken wat potentieel de impact is van een specifieke wijziging die ze zelf gaan doen. We kunnen hiermee voorkomen dat er zaken op de website breekt doordat iedereen op de hoogte is van wat er live staat via verschillende tools & kanalen.
Zowel de Testmanager als het Annotation Overview zijn standaard processen die we hanteren voor al onze klanten, om kwaliteit, structuur en continuïteit in ons werk te waarborgen.