Van studie naar stagesucces: mijn ervaring bij Yonego

Jord Pluimes over zijn stage

Vele opties voor een goede start

Als je aan je afstudeerstage begint, heb je veel opties en richtingen waarin je kunt gaan. Docenten op hogescholen benadrukken vaak het belang van vroegtijdig beginnen met het zoeken naar een stageplek. En daar hebben ze, moet ik toegeven, gelijk in. Toen mijn zoektocht naar een stage begon, wist ik niet goed waar ik moest beginnen. Sommige mensen gaan naar stagemarkten, anderen vragen rond in hun netwerk of gebruiken LinkedIn.

Ik stelde mezelf de vraag: “Wat wil ik in mijn laatste studiejaar leren en in welk vakgebied wil ik werken?” Afstuderen biedt namelijk de uitgelezen kans om echt praktijkervaring op te doen en mezelf verder te ontwikkelen. Mijn keuze viel direct op marketingbureaus in Breda, en ik stuurde hen een persoonlijke e-mail of belletje. Ik merkte hier direct het belang om jezelf te onderscheiden van andere studenten met een sterk CV en motivatiebrief.

Het is veel minder uitleggen wat ik moet doen om af te studeren, de nadruk moet liggen op waarom ik per se bij een marketingbureau (Yonego) wil afstuderen. Dit hoeft niet per se met een e-mail, ik ken ook mensen die dit via een zelfgemaakte website, een casus, een blog, een podcast, of zelfs een introductievideo opsturen. Maar mijn persoonlijke e-mail heeft klaarblijkelijk toch geholpen. Want na een activerend gesprek kreeg ik te horen dat ik in januari kon beginnen bij Yonego!

Proces en Ervaring

Met mijn studieachtergrond kon ik bij veel bedrijven solliciteren. Echter, voor mijn studie was het een vereiste dat de stage een scriptieonderzoek omvatte en dat het bedrijf de mogelijkheid bood om mijzelf persoonlijk te ontwikkelen. Hoewel ik mijn blog begon met het idee dat ik moeiteloos in een marketingbureau kon meedraaien, bleek dat zeker niet het geval te zijn. Yonego heeft een gestructureerd plan waarbij je aan het begin van de periode een leertraject volgt door middel van Google-certificaten om de juiste kennis op te doen. Hierdoor kreeg ik de mogelijkheid om mezelf te ontwikkelen en genoeg tijd had om aan mijn scriptieonderzoek te werken.

Ik merkte dat mijn medestudenten vaak alleen aan hun scriptie werkten en niet echt betrokken werden bij het hele bedrijf. Hoewel het soms druk was om zowel mee te werken als aan een onderzoek te werken, heb ik beide ruim gehaald dankzij een goede planning. De werkdruk leerde me om efficiënter te zijn en beter te plannen, iets wat zeker van pas zal komen in mijn toekomstige carrière.

Een team van collega’s

Gedurende de hele periode voelde ik me echt onderdeel van het team en kreeg ik nooit de typische ‘stagiair-taken’ zoals koffie halen. Als je een relevant onderzoek hebt en inzet toont om iets te leren, nemen collega’s de tijd om je te helpen. Dat is volgens mij ook de kracht van Yonego: een goede combinatie van professionele werkzaamheden in een informele werkomgeving. Als je echt het meeste uit je stageperiode wilt halen, is dit een uitstekende plek.

Aan het einde van je stage raad ik aan om een moment te plannen om je inzet en vooruitgang te delen via een presentatie aan het gehele bedrijf. Je krijgt waardevolle feedback die je in de toekomst kunt gebruiken en het is ook een leuke manier om je stage af te sluiten. Ik heb hier veel van geleerd en neem deze ervaringen zeker mee naar mijn volgende stage of werkplek.

Advies aan toekomstige stagiairs

Voor de studenten die nu op het punt staan af te studeren: ga volledig op in het proces, toon inzet, houd een goede en flexibele planning aan, sta open voor de mogelijkheden die op je pad komen en communiceer goed met je stagebegeleiders en mede-stagiairs.

Ook stage lopen bij Yonego?

Wil je zelf ook een onvergetelijke stage-ervaring? Bekijk de nieuwste stagevacatures op onze vacaturewebsite en vind de perfecte plek om je carrière te kickstarten.