Een Hreflang tag wordt gebruikt voor meertalige websites. De tag zorgt ervoor dat zoekmachinebots begrijpen voor welke regio en voor welke taal een specifieke pagina bedoeld is. Met de hreflang tag worden alle taalvarianten van een URL benoemd in de broncode.
Met name voor websites met een gTLD zoals een .com of een .net extensie is het gebruik van de hreflang tag belangrijk. Door het instellen van deze tag kan een zoekmachine bepalen welk resultaat het meest geschikt is voor zoekopdrachten in verschillende landen en talen. Het gebruiken van hreflang tags heeft dus niet alleen een positieve invloed op de gebruikservaring maar ook op je organische rankings in het buitenland.
Bovendien helpt een hreflang tag bij het voorkomen van duplicate content. Dit is het beste uit te leggen met een voorbeeld. Wanneer je naast je Nederlandse website ook een Nederlandstalige Belgische website hebt, zal de inhoud grotendeels overeenkomen. Door het gebruik van de hreflang tag kun je het verschil tussen de websites duidelijk maken. Je geeft namelijk aan dat de inhoud overeenkomt omdat de pagina’s zich richten op andere regio’s.
Belangrijk bij het instellen van een hreflang tag is dat deze geplaatst wordt in de <head>. Dit ziet er als volgt uit:
<link rel=”alternate” hreflang=”nl-nl” href=”https://www.jouwwebsite.nl” />
Hierbij wordt de Nederlandse taal in Nederland getoond.
<link rel=”alternate” hreflang=”nl-be” href=”https://www.jouwwebsite.be” />
Hierbij wordt de Nederlandse taal in België getoond.
<link rel=”alternate” hreflang=”fr-be” href=”https://www.jouwwebsite.be” />
Hierbij wordt de Franse taal in België getoond.
Indien je aan de slag gaat met de implementatie is het belangrijk om zowel de taalvarianten als de eigen variant van de URL aan te geven met de hreflang tag. Let ook op met het gebruik van de taalannotaties voor landen en talen. Zelfs de volgorde is hierin van cruciaal belang om zo op het juiste land te richten. Gebruik dus bijvoorbeeld niet be-nl maar nl-be als je Nederlands sprekende mensen in België wilt bereiken. Met de andere variant target je namelijk op Belarussisch (Wit-Rusland). Indien je geen voorkeursland hebt voor een specifieke pagina kun je ook gebruik maken van de x-default tag. Dit kan bijvoorbeeld worden toegepast op een splash page waarop je als gebruiker handmatig een taalkeuze kunt maken.